Arkivvisning: 61. udgave - April 2011
Nummerets leder:


Optisk bedrag
Karakteristik af en valgsituation: Man masserer situationen ved at afkorte den politisk økonomiske horisont og udelukke samtlige de faktorer, der måtte stride mod det politiske verdensbillede, man ønsker at vise. Punkt for punkt fjernes de faktorer, som ikke anses for brugbare. Og enten ophøjes de resterende til naturlove eller også anerkendes de men beskrives samtidig som uigennemførlige.

På naturlovskontoen figurerer redningsaktionerne overfor hele finansverdenen, der - hvis ikke borgerne i samfundet havde overtaget de enorme gældsforpligtelser - ville have ført hele samfundet ud i et totalt kollaps. Globaliseringen derimod i dens særlige kapitalistiske form tilskrives naturlovsstatus, hvorfor de enkelte nationalstater og deres befolkninger må underkaste sig dens vilkår, herunder frygten for kapitalflugt, outsourcing af arbejdspladser eller investeringsstrejke. I konsekvens heraf tilslutter man sig forskellige aftaler som bl.a. Europagten med det klare fortsæt i fællig at tilpasse sig de kræfter, som man står sig bedst ved at føje.

Offentliggjort: 15. april 2011 | Læs mere her ... | Se andre ledere
Nummerets artikler:

Mot slutten for det rødgrønne prosjektet?
Af: Asbjørn Wahl

articles: test.jpgDet siste halve året har Høyre og Fremskrittspartiet (FrP) hatt flertall alene på de politiske meningsmålingene i Norge. De tre regjeringspartiene, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (SP) har tidvis hatt lavere oppslutning enn det Arbeiderpartiet hadde alene ved siste valg. Entusiasmen som ble skapt av den nye, rødgrønne regjeringen i 2005 har med andre ord falmet sterkt. Nå er det svært få som tror at de vil være i stand til å vinne neste parlamentsvalg, i 2013. Sånn sett ser det ut til at de norske erfaringene skal føye seg inn i den generelle trenden på dette området i Europa de siste par tiårene, der sentrum/venstre-regjeringer har endt med alt fra katastrofe (Italia) til nederlag (Frankrike). Noe ser med andre ord ut til å være grunnleggende galt med sentrum/venstres politiske prosjekter.

Læs artiklen ved at klikke her ...

  Politik og økonomi
-> Beskatning af jord og fast ejendom?
Af Bent Greve
-> EUROPAGT: Hensyn til offentlige finanser, konkurrenceevne og finansiel stabilitet overordnes nationalt økonomisk råderum til velfærds - og beskæftigelsespolitik
Af Hardy Hansen og Henrik Herløv Lund
-> Borgen – familieliv i et lukket rum
Af Jan Mølgaard
-> Hvordan man genopbygger venstrefløjen i en krisetid
Af Leo Panitch

  Systemkritik
-> Strukturreformen - fiasko eller succes?
Af Jan Helbak
-> Myter og realiteter om det offentlige forbrug
Af Henrik Herløv Lund

  Fagbevægelse
-> Hvordan måler man arbejdsløsheden?
Af Michel Klos
-> Europa 2020: sammenhængende eller modstridende?
Af Maria Jepsen

  Hverdagsliv og modstandsformer
-> Et forsvar for legen – en opgave for venstrefløjen
Af Jan Hoby
-> Sårbarhed og resiliens – fra omsorgsfuld belejring til åben dialog
Af Ahmet Demir og Hans Elbeshausen
-> Romaerne kan ikke ties ihjel
Af Malene Fenger-Grøndahl

  Internationalt
-> Intervention Libyen: En dydsiret hensynsløshed?
Af Poya Pâkzad

  Debat
-> Åbent brev til Villy Søvndal og SFs folketingsgruppe
Af Nils Bredsdorff og Jørgen Vogelius

Sider vi kan lide ...